Over het werkingsmechanisme van ADHD-medicatie en antidepressiva.
RSS icon Home icon
 • Jongen vecht tegen Rilatine verslaving.

  Posted on May 7th, 2009 Fernand Haesbrouck 11 comments

  Bedankt voor de mail.

  ok deze mag op de site van mij:

  Ik schaam my voor deze mail te sturen. Ik ben verslaafd aan rilatine & anti depressiva.

  Ben sinds 3 maanden gestopt met sipralexa (ssri), ik voel my echt slecht, nogal veel ziek en angsten tot en met (voor myn anti depri waren myn angsten hier niks tegen) en het is of allesinds ‘was’ mijn plan om ook met rilatine te stoppen, maar teveel ineens is ook niet goed.

  Nu met die rilatine heb ik echt enorme hoofdpijn, bang voor een hersenbloeding te krijgen.

  Ik vraag mij af wat het verband rilatine met ADD is. Het maakt my alleen onrustiger, maar toch ben ik verslaafd.
  maar nu de vraag: weet jij of het gezonder is om van de rilatine af te geraken, vrij veel cannabis te gebruiken?

  Want op rilatine ben ik binnen een jaar dood, maar wil er mee stoppen & blijven functioneren voor school. En zonder ‘backup’ – medicijn zie ik myzelf een jaartje thuis afkicken, en dat zie ik ni echt zitten.

  Tot hier de oorspronkelijke mail, waarop ik dit antwoordde:

  Ik denk niet dat cannabis een goed idee zou zijn.
  Dit werkt immers helemaal op dezelfde manier als de andere stoffen, die neuronen verwoesten.
  Afkicken, is jammer genoeg de enige boodschap, hoe hard dat dit ook moge zijn.

  Momenteel is een erg grote strekking aan het groeien, om het hele gedoe rond methylfenidaat ( Rilatine en Concerta) uit de handel te nemen.
  Afkicken zal dan wel moeten.
  Ook de antidepressiva zullen serieus ingeperkt worden.
  Ik wil inderdaad die mail op mijn blog zetten, stuur je mij de (anonieme) versie, die er wel op kan?

   

  Je mag ook mijn oorspronkelijke mail erop zetten zonder mijn naam als je die beter vindt.

  Das wel minder van die cannabis, maar als het echt moet, ga ik 1000x liever van een rilatine-verslaving, op een cannabisverslaving eerlijk gezegd.
  Krijg teveel gezondheidsproblemen met die rilatine die je bij het andere niet hebt. (Longproblemen, ook al klinken je longen goed, Hart dat afziet, Bloedvaten in hoofd die je zo voelt vernauwen (tot je bijna epilepsie krijgt, been there done that) etc etc.

  Heb al vele drugs gedaan maar dagelijks drugs nemen, met meer verwoestende effecten dan hard-drugs, en dan noggis verslaafd aan worden. De lol die ik er ooit aan had, kost me nu bijna mijn leven.
  Velen gaan hier mee lachen, moest ik dit 2 jaar terug lezen: ontkennen, totaal geen last van. Maja je moet het zelf weten. 1 hart, 2 longen, 1 brein, spaar ze!

  Be Sociable, Share!
   Digg  Facebook  StumbleUpon  Technorati  Deli.cio.us 
   

  11 responses to “Jongen vecht tegen Rilatine verslaving.” RSS icon

  • Het is zeer spijtig dat deze jongen zich niet wendt tot, of geen gehoor vindt bij, zijn behandelaar.

   Nog spijtiger is het dat deze jongen geen gehoor vindt in zijn angst en geen goede uitleg krijgt van zijn ziektebeeld en de mogelijkheden er zelf controle over te krijgen. Of dat nu medicamenteus is over anderszins.

   Uw overtuiging dat ADHD maar een verzinsel is omdat er nog geen alomvattend wetenschappelijke bewijs is de uwe.

   ADHD mag gepaard gaan met gedrag wat net even wat sterker is dan bepaald gedrag in normale kinderen, de onzichtbare problematiek waarmee veel van deze kinderen en jongeren te kampen hebben is zeer veel meer dan die van de zogenaamde normale jeugdigen.

   Ritalin en andere geneesmiddelen worden niet verstrekt als kauwgum, maar worden voorgeschreven op strikte indicatie als geneesmiddel door kinder- en jeugdpsychiaters.
   Medisch advies is niet de taak van leken, maar van de behandelaar.

   Ik zou deze jongeman dan ook een ruggesteun willen geven. Als je zo goed kunt verwoorden wat je bezighoudt, dan ben je ook heel goed in staat dit kenbaar te maken bij je huisarts of je behandelaar.
   Vraag extra tijd als je een afspraak maakt en leg de hele zaak voor.
   Vraag desnoods een second opinion bij iemand anders.

  • Ik wil er even op wijzen dat ik geen medisch advies geef als leek, maar wel farmaceutisch advies als apotheker.

   Op farmaceutisch vlak zijn artsen dan wel leken, want hen wordt onderwezen dat cocaïne en amfetaminestoffen veilig zijn, omdat de farmaceutische industrie het werkingsmechanisme als onbekend heeft uitgeroepen, om commerciele redenen.

   Die commerciele boodschap van de industrie heeft men in hun medische wetenschap gebakken en geen kat die eraan denkt om dat ook maar op een wetenschappelijke manier te toetsen.

   Dit noem ik dan blunderen.

   Als artsen wel enige farmaceutische kennis zouden hebben en die ook gebruiken, zouden ze zich minstens kunnen afvragen waarom men veilig gewaande stoffen onder een opiumwetgeving heeft gebracht.

   En als die stoffen, dan veilig zouden zijn bij personen met tekorten aan cocaïne of amfetamine, waarom meet men dan niet die tekorten, zoals men dit wel doet bij suikerzieken en hun suikertekorten?

  • @Ava, lichamelijke problemen/bijwerkingen, waardoor ik alleen last van zou hebben, omdat ik verkeerde medicatie krijg doordat ik (niet dus) een ander ziektebeeld zou hebben? Myn ziektebeeld IS duidelijk (meerdere malen, grondig getest) Ik waarschuw gewoon mensen die rilatine dagelijks blijven gebruiken (er zijn er genoeg geloof mij) der onderdoor zullen gaan. Die die de medicatie af en toe staken, maar toch jaren rilatine blijven nemen voor hun ‘adhd’, zullen ook last beginne krijge ze. Damn, of ge nu psychiater bent of wetekik veel da intresseert mij ni ze, ik post mijn bevinding, fernand heeft gelijk. Rilatine IS zwaar psychotisch makend, maar tegelijk toch met een aangenaam gevoel, daarom ben ik er niet vroeger mee gestopt. Maar ik vind het wel enorm spijtig, heb ook zwaar te kampen met add, en moest rilatine eve goed werken als int begin, dan zouk da een wondermiddel noemen, ik hoop da het ooit is op de markt komt. =)

  • Ava, heel mijn comment was niet op u bedoelt, maar kheb echt hulp nodig en weet ni echt hoe =(

  • Een ssri moet je ook niet zomaar stoppen, dan kun je dat soort verschijnselen krijgen. Dit bouw je normaal in langere tijd af, onder begeleiding van een arts!!!!
   En Ritalin kun je ook makkelijk stoppen. langzaam afbouwen. Vaak zit er ook een psychische component aan waardoor je het door blijft slikken.

  • Wij als ouders van een kind met agediagnosticeerde ADHD (meer ADD) hebben ervoor gekozen om middels neuro-feedback de trage hersenactiviteit in balans te brengen, wij willen geen drugs voor onze kerngezonde zoon.Hij heeft een ongelofelijk leuk karakter en wj zijn van mening dat je dat schaadt met hersenmedicatie. Maar wat worden we gechanteerd door de school en begeleider als we wat extra hulp op school vragen, want ze vinden hem een bodemloze put omdat hij geen medicatie krijgt. Hij is pas net begonnen met de Neuro Feedback dus daar kunnen we nog niet veel over zeggen behalve dat hij het leuk vindt en het al best goed doet. Maar als je kiest voor deze weg (gelukkig steunt de huisarts ons)hoef je nergens op school hulp te verwachten voor je kind..gelukkig heeft hij wel een juf die haar best voor hem doet, maar voor de rest zoek het maar uit.
   Wie heeft hier ook ervaring mee?

  • In 1982 is mijn vader op 57 jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding terwijl ook hij Ritalin had voorgeschreven gekregen.

   Hij was een oersterke man die hard werkte en daarbij soms wel eens in slaap viel. De neuroloog vertelde dat Ritalin die slaap, die tot ziekte werd verklaard, zou oplossen. Eerst kreeg hij hartklachten en vervolgens takelde hij af en kreeg na vreselijke hoofdpijnen een hersenbloeding. Hij raakte totaal verlamd en zou diezelfde nacht nog sterven zei men in het ziekenhuis.
   Hij heeft nog 3 wekenlang gelegen en wilde helemaal niet dood maar leven!
   Volgens de medici was hij in een coma, maar hij reageerde wel op ons en communiceerde met zijn ogen.

   Dus al die jaren duurt het Ritalin verhaal voort en nu al bij kleine kinderen!

   Mensen maak je kind vrij van die medicijnen een geef hen gewoon een rustig regelmatig leven zonder al die prikkels die zij niet aan kunnen in hun hoofd. Rust in de omgeving en en echte aandacht in plaats van computer tv en muziek de hele dag.

   Ik heb genoeg gezien van vergiftigingen van medicijnen in de ziekenhuizen toen ik daar werkte.
   Veel sterkte allemaal!

  • Ik heb 5 maanden Ritalin geslikt, de eerste drie maanden ging alles oke, maar daarna werd ik helemaal gek. Agressief, woede aanvallen, en gek op alcohol. Nadat ik de zoveelste ruzie had met de enige persoon die me begrijpt in m’n leven. kwam ik thuis met steken in m’n hoofd en was bang dat ik die avond zou dood gaan aan een herseninfarct.

   Ik ben nu sinds 5 dagen gestopt mer Ritalin, ben erg moe, maar nu pas heb ik rust. Ik kan het aan niemand aanbevelen om Ritalin te gebruiken, alleen als het echt niet anders kan. ik hoop dat je er vanaf komt!

   als ik ermee was door gegaan, had ik mezelf iets aangedaan

   gr

  • het is heel normaal, dat wanneer je Rita slikt, terwijl je geen adhd hebt, dan je dan doordraait. woede en paniekaanvallen zijn dan tot de orde vd dag.

   en n klacht indienen tegen de psy. als je 5 maanden hebt gebruikt dan moet je rekenen op 2 of 3 wkn.

   mike.

  • ik heb 5 maanden rita geslikt, ik werd een monster. paniek en woedeaanvallen, agressie, liefde voor alcohol, begon te vechten met vreemden. etc

   nadat ik voor de zoveelste keer ruzie had met de enige persoon die me begrijpt. sloeg ik door en kreeg steken in mn hoofd als nooit tevoren. ik was bang dat ik die avond zou sterven aan een herseninfarct.

   ik ben nu 5 dagen gestopt met rita en voel me beter tot rust. alleen heb hele erge hartkloppingen, zo erg dat ik steken heb in mn hartstreek. is dit normaal?????

   o ja, ik wil eigenlijk de hele dag slapen!

   gr

  • Cousserier Christel

   Graag zou ik willen dat men in instellingen stopt met de mensen onder druk te zetten om medicatie te nemen. Mijn zoon is 24 jaar met een ADHD probleem en is in een dagcentrum voor mentaal gehandicapten en daar is de miserie begonnen. Hij kan nogal opvliegend zijn, maar daar is over het algemeen wel een reden voor. Ze weten niet hoe ze hem moeten begeleiden en daarom is medicatie de gemakkelijkste oplossing. Hij heeft nogal wat last van nevenwerkingen (Strattera) en voelt zicht niet goed in zijn vel, maar ook al wordt het afgeraden ik geef hem deze medicatie niet in het weekend. Ik wil mijn zoon thuis zoals hij is, een beetje druk maar aangenamer.Zolang hij op school en op internaat zat waren er ook af en toe problemen maar die mensen wisten perfect hoe ze hem moesten aanpakken. Zijn er nog mensen in deze situatie? en heb je er iets kunnen aan veranderen ?


  Leave a reply

  You must be logged in to post a comment.